Op de voormalige site van Brouwerij De Maere in de Kerkstraat in Waarschoot, heb ik in 2010 de eerste 500 wijnstokken aangeplant.  

Ik koos voor een mix tussen de klassieke Vitis Vinifera rassen Chardonnay, Pinot Meunier en Palatina en de resistente hybride rassen Solaris, Johaniter, Muscat Bleu, Regent en Rondo.

 

De wijngaard bevindt zich tussen de overgebleven muren van de oude brouwerij die de stokken beschermt tegen de koude noorder- en oosterwind.  Het terroir bestaat uit een arme laag steenpuin van de gesloopte brouwerij, wat zorgt voor een beperkt maar kwaliteitsvol rendement.

De overgebleven brouwerijmuren met zicht op de kerktoren, ontleenden hun naam aan de wijngaard die tot “Clos de l’Eglise” gedoopt werd.

In 2016 kreeg ik de kans om op een stuk landbouwgrond van 1 ha in Evergem 3000 extra wijnstokken aan te planten.

Hier koos ik enkel voor Vitis Vinifera rassen Sauvignon Blanc, Palatina, Pinot Noir en Dornfelder, op uitzondering van 250 stokken Muscat Bleu.

 

Het terrein ligt op het hoogst gelegen punt van Evergem dat men in de volksmond “Rostijnegoed” noemt en dat van oudsher gekend is als een schrale dorre vlakte.

Dit verplicht de wortelstokken om diep naar water en voedsel te gaan zoeken, wat bijdraagt tot de complexiteit en goede kwaliteit van de wijn.

 

Begin 2020 kocht ik een kleine bestaande wijngaard van 7 are aan in Grauves, Premier Cru gemeente in Champagne. Het perceel is gelegen op de kalkrijke flanken van de Côte de Blancs en werd in 1990 aangeplant met 700 stokken Chardonnay.

 

In juni 2021 werden in de Rijkestraat te Oosteeklo (Assenede) 4000 wijnstokken Voltis aangeplant. Dit is een nieuw druivenras dat in Champagne werd ontwikkeld als ecologisch alternatief voor de ziektegevoelige Chardonnay. Deze schimmelresistente variëteit laat wijnbouw toe zonder behandeling met fungiciden. Tussen de wijnstokken werd een verzameling van bloemen en kruiden ingezaaid die het bodemleven bevordert en die natuurlijke vijanden aantrekt tegen schimmels en ongedierte.  Daardoor kan het gebruik van herbiciden en pesticiden vermeden worden. Deze begroeiing blijft bewust ongemaaid. Dergelijke vorm van permacultuur maakt een 100% biologische wijnteelt mogelijk.

Evergem

Droogte Woest.JPG

Waarschoot

RAEK9662.JPG

Grauves Champagne

IMG_0830.jpg

Oosteeklo

WhatsApp Image 2021-07-14 at 14.35.36.jpeg