Op de voormalige site van Brouwerij De Maere in de Kerkstraat in Waarschoot, heb ik in 2010 de eerste 500 wijnstokken aangeplant.  

Ik koos voor een mix tussen de klassieke Vitis Vinifera rassen Chardonnay, Pinot Meunier en Palatina en de resistente hybride rassen Solaris, Johaniter, Muscat Bleu, Regent en Rondo.

 

De wijngaard bevindt zich tussen de overgebleven muren van de oude brouwerij die de stokken beschermt tegen de koude noorder- en oosterwind.  Het terroir bestaat uit een arme laag steenpuin van de gesloopte brouwerij, wat zorgt voor een beperkt maar kwaliteitsvol rendement.

De overgebleven brouwerijmuren met zicht op de kerktoren, ontleenden hun naam aan de wijngaard die tot “Clos de l’Eglise” gedoopt werd.

In 2016 kreeg ik de kans om op een stuk landbouwgrond van 1 ha achter ons huis in Evergem 3000 extra wijnstokken aan te planten.

Hier koos ik enkel voor Vitis Vinifera rassen Sauvignon Blanc, Palatina, Pinot Noir en Dornfelder, op uitzondering van 250 stokken Muscat Bleu.

 

Het terrein ligt op het hoogst gelegen punt van Evergem dat men in de volksmond “Rostijnegoed” noemt en dat van oudsher gekend is als een schrale dorre vlakte.

Dit verplicht de wortelstokken om diep naar water en voedsel te gaan zoeken, wat bijdraagt tot de complexiteit en goede kwaliteit van de wijn.

 

Begin 2020 kocht ik een kleine bestaande wijngaard van 7 are aan in Grauves, Premier Cru gemeente in Champagne. Het perceel is gelegen op de kalkrijke flanken van de Côte de Blancs en werd in 1990 aangeplant met 700 stokken Chardonnay.
 

Evergem

Waarschoot

Grauves Champagne

Woest wijnen

tim@woest.be  

Wijn uit het Meetjesland 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now